Duurzaam telen

MVO

Samen naar een duurzame toekomst

Rainbow Growers heeft als missie om haar ecologische voetafdruk steeds verder te verkleinen. Onze teelprocessen worden, waar mogelijk, dan ook doorlopend verduurzaamd. Binnen onze gehele keten spannen we ons in om zo min mogelijk afval te produceren, minder gas te verbruiken en onze CO2-uitstoot verder te verlagen.

Wij staan voor maatschappelijk verantwoorde, duurzame teelt, waarin we naast een maximale kwalitatieve productie veel aandacht hebben voor het milieu, onze omgeving en de mens.

Onze moderne kassen zijn voorzien van luchtramen, verwarming, schermdoeken en moderne klimaatcomputers. Als voorloper op het gebied van duurzame teelt, maken wij maximaal gebruik van biologische bestrijders, volledige recirculatie van drainwater, en verwarming door geothermie.

Biologie

Biologische teelt vormt de kern van onze werkwijze.

Dit komt onder meer sterk naar voren in de manier waarop wij ziekten en plagen proberen te voorkomen. We maken hierbij, om een goed biologisch evenwicht te creëren, gebruik van biologische bestrijders. De inzet van biologische middelen is het beste voor het gewas, de kwaliteit van de vrucht en het milieu. Een win-win situatie dus.

Water

Het minimaliseren van waterverbruik is een belangrijk onderdeel van duurzame paprikateelt.

Paprika’s worden niet in de grond geteeld, maar op een substraat. Aan het water voegen we volgens een gedetailleerd recept een nauwkeurig samengestelde mengeling meststoffen toe. Het teveel meegegeven water loopt uit de substraatmatten, wordt opgevangen, ontsmet met uv-licht en vervolgens hergebruikt.

Regenwater dat op het dak van de kassen valt wordt eveneens opgevangen en stroomt direct in één van de vele waterbassins. Zo borgen wij dat we altijd voldoende water voorradig hebben én dat we het beschikbare water optimaal benutten. Al onze kwekerijen werken met de modernste en meest efficiënte substraten en watergeefunits.

100% restwater hergebruikt

Energie

De kassen van onze kwekerijen worden verwarmd met aardwarmte via Energie Combinatie Wieringermeer.

De aardwarmte (geothermie) wordt gewonnen vanuit een zandlaag op circa 2400 meter diepte. Het water heeft een permanente temperatuur van circa 90 graden. Aardwarmte is daarmee een ideale basisvoorziening voor een modern en duurzaam glastuinbouwgebied. Deze duurzame energiebron zorgt ervoor dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen afneemt en past daarom perfect bij ons streven om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken.

Reststromen

Bij het telen van groenten en fruit blijven er allerlei soorten afval over.

Wij zoeken voor al deze reststromen de beste manier om ze milieuvriendelijk af te voeren.

Alle plantenresten worden naar de vergister gebracht, waar ze composteren en energie opleveren. De paprika’s die niet geschikt zijn voor losse verkoop worden verwerkt in groentepakketten, soepen en sauzen.
Vruchten die niet door mensen gegeten kunnen worden, leveren we aan lokale boeren als veevoer.

Om het waterverbruik zo laag mogelijk te houden, worden onze planten geteeld op substraatmatten. Dit zijn steenwolmatten waar de planten goed in kunnen wortelen en waar water langer in blijft staan. Aan het einde van het seizoen worden deze matten opgehaald en verwerkt tot straatstenen.

Samen werken, betrokken collega’s, hightech telen en natuurlijk de lekkerste paprika’s, dat is werken bij Rainbow Growers.