. . . . . en zelf kweken? Zou dát lukken?

.... tuurlijk, maar niet vanzelf,

De komende periode staan de vensterbanken weer vol met de moestuintjes van de appie. Wederom geweldige marketing van Neerlands bekendste grootgrutter maar eigenlijk hebben we Appie natuurlijk niet nodig.

Van voorzaaien tot oogst ....

voorzaaienVoorzaaien
Aangezien groenten als pepers en paprika’s een langere opkweekperiode nodig hebben, kun je het beste in februari al starten met voorzaaien in kweekbakken of plastic bekers. Vul de potjes met zaaigrond dat op kamertemperatuur is en zaai de zaden op 1 cm diepte. Besproei daarna de potjes met lauwwarm water.
Dek de potjes af met een plastic zakje of een glasplaat en zet de potjes op een warme plek in de vensterbank of op een radiator. Geef de potjes verder dagelijks wat verse lucht door het plastic of glas even te verwijderen.

 

zaailingVerzorging van de zaailingen
Bij de juiste kamertemperatuur komen de eerste sprietjes van de kiemende zaden omhoog. Dit is gelijk het moment dat het plastic of de glasplaat verwijderd mag worden. Vanaf het moment dat de plantjes twee bladeren tot vier bladeren hebben gekregen kun je iedere zaailing verspenen naar eigen potjes. Stop de plantjes tot aan het eerste blaadje diep in de grond en spuit de plantjes elke dag een beetje nat met de plantensproeier.Draai de bakjes of de kleine kweekkas ook regelmatig een kwart- of halve slag om. Zo kunnen alle jonge planten van voldoende zonlicht om te groeien worden voorzien. Wanneer de potjes vol met wortels zitten, is het tijd om de jonge pepers en paprika’s in een grotere potten te verpotten.

moestuin

Naar buiten

Vanaf half/eind mei, wanneer het lekker warm is, mogen de planten dan eindelijk naar buiten. Zet ze de planten op een zonnige plek in de volle grond of verpot de planten naar een grotere pot. Plant je meerdere planten in één grote pot? Houd dan voldoende afstand tussen de planten en plaats deze zo dicht mogelijk tegen de rand van de pot.

 

 

Oogsten
Paprika’s zijn rijp zodra deze volledig uit één kleur bestaan en je het vruchtvlees niet meer kunt induwen. Let er wel op dat wanneer je rode paprika’s wilt kweken het volledig rijpen naar de rode kleur de plant veel energie kost. Om het aanmaken van nieuwe vruchten te stimuleren kun je daarom beter ook zo nu en dan wat groene vruchten oogsten.

Next project